Search
Close this search box.

Het succes van Pivot Park: meer banen nu dan dat er ooit verloren gingen (en dus is Grizzly broodnodig)

OSS – Pivot Park viert deze week het tienjarig bestaan. Maar het mooiste ‘cadeau’ wordt pas in september 2023 uitgepakt: het grote gebouw Grizzly. Welke vijf bedrijven trekken daar in? Een voorstelrondje.

Acerta-Pharma wordt grootste huurder van Grizzly: van 11 naar 140 medewerkers

Met het betrekken van ruim tweeëneenhalf van de in totaal acht verdiepingsvloeren wordt Acerta-Pharma verreweg de grootste huurder van Grizzly. Het van oorsprong Osse bedrijf, dat in 2012 opgericht is door de twee oud-Organon-medewerkers Allard Kaptein en Tjeerd Barf, zit te springen om goede huisvesting. 

Volgens algemeen-directeur Nico Stam is het bedrijf dat medicijnen ontwikkelt ter bestrijding van diverse kankersoorten op de huidige locaties op Pivot Park volledig uit het jasje gegroeid. ,,Door de bouw van Grizzly krijgen we nu de gelegenheid om al onze medewerkers in één gebouw te huisvesten. Dat is voor de mensen en het bedrijf veel beter.” 

 Acerta-Pharma, dat in 2015 voor een bedrag van zo’n zeven miljard euro werd ingelijfd door AstraZeneca, maakt een groeispurt door. ,,Toen ik hier in 2018 begon waren er elf vaste medewerkers, inmiddels werken er 82 mensen en groeien we snel door naar 140 zeer hoog opgeleide medewerkers. We zijn van een start-up, naar een scale-up en nu naar een volwaardig bedrijf gegroeid.” 

In Grizzly richt Acerta straks op 2500 vierkante meter diverse hypermoderne laboratoria en kantoortuinen in. Maar tussendoor betrekt het tijdelijk ook nog even een ander pand op Pivot Park. ,,Zo zitten we te springen om meer ruimte.”

Organon-onderdeel vestigt zich op begane grond met relatief nieuwe afdeling

Ook Organon neemt zijn intrek op de begane grond van Grizzly. Het bedrijf, dat in juni van het vorig jaar een nieuwe start maakte in Oss, gaat een relatief nieuwe afdeling vestigen in het pand. Kathy Sanders is teamleider van deze afdeling die ondersteunend zal zijn voor de zes productievestigingen die het bedrijf wereldwijd heeft. Waaronder ook die in Oss waar in totaal 1150 mensen werkzaam zijn en die onder andere anticonceptie- en vruchtbaarheidsbehandelingen maakt. 

Sanders: ,,In Grizzly gaan we een team verder opzetten dat met verschillende technieken geproduceerd materiaal en producteigenschappen zal onderzoeken. Dit doen we om mogelijke oorzaken te vinden als we bijvoorbeeld een afwijking vinden aan een product, grondstof of verpakking. Maar we kunnen ook ingrediënten van verschillende leveranciers met elkaar vergelijken om zo een keuze te maken voor een goede leverancier.” 

Op de begane grond van Grizzly gaat deze Organon-afdeling onder meer een eigen laboratorium inrichten. In eerste instantie komen er tussen de vijf en zeven mensen werken, maar dat aantal kan groeien, verwacht Sanders. ,,We kunnen op de huidige locatie niet meer uit de voeten en kijken dus heel erg uit naar de totstandkoming van Grizzly. Sowieso zijn we blij dat we op Pivot Park komen. Daaruit ontstaan prachtige samenwerkingsverbanden.”

 

Ook NTRC en Oncolines zijn successen van oud-Organon-medewerkers

Het Netherlands Translational Research Center (NTRC) is een biotechbedrijf in Oss dat in 2023 eveneens haar intrek zal nemen in Grizzly. Het Osse bedrijf heeft twee dochterondernemingen – NTRC Therapeutics en Oncolines – die zich grofweg gezegd min of meer op hetzelfde gebied richten: het bestrijden van kanker. 

NTRC Therapeutics is een precisiegeneeskundebedrijf dat gespecialiseerd is in de ontdekking en ontwikkeling van producten voor de behandeling van kankerpatiënten. Het ontwikkelt zelfstandig, maar gaat daarvoor ook samenwerkingen aan met wereldwijd opererende farmaceutische bedrijven. Oncolines opereert als een dienstverlener op het gebied van precisiegeneeskunde. Het doet dat op het gebied van oncologie en immunotherapie bij kanker. Oncolines helpt om verbeterde en nieuwe therapieën sneller bij de juiste patiëntenpopulatie te brengen. Tot de klantenkring rekent het academische instellingen en biofarmaceutische bedrijven in de hele wereld die onderzoek willen uitvoeren op hun geneesmiddelen en kandidaat-geneesmiddelen. 

Het gaat als het ware aan de slag met de kennis van farmaceutische bedrijven en academische centra om geneesmiddelen te ontwikkelen en uiterst precies te onderzoeken. Oprichters van NTRC zijn Guido Zaman en Rogier Buijsman. Beide voormalig MSD/Organon-medewerkers vestigden zich met hun bedrijf in 2012 in Oss. In Grizzly gaat het bedrijf diverse en de modernste laboratoria betrekken, allen uitgerust met unieke apparatuur. 

 

ImmunoPrecise Antibodies wil niet langer beperkt worden door faciliteiten

Nu nog gevestigd in een verouderd, te klein gebouw met beperkte faciliteiten. Het bedrijf ImmunoPrecise Antibodies is al gevestigd op Pivot Park, maar kijkt verlangend uit naar de realisatie van Grizzly. ,,We zijn er zeker aan toe”, aldus algemeen directeur Debbie Vermeer-Kruijsen. ,,De realisatie van Grizzly geeft ons de kans om verder te groeien en te ontwikkelen. In de huidige faciliteit worden we daarin beperkt.” 

Bij het bedrijf, sinds 2005 gevestigd in Oss, werken nu 25 mensen. En er staan drie vacatures open. ,,Dat kunnen we net herbergen op onze huidige locatie, maar daarna is het echt voorbij.” En dat terwijl het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor in de VS staat, een toenemende vraag ziet naar haar producten en diensten. ImmunoPrecise Antibodies ontwikkelt therapeutische antilichamen. 

Kruijsen: ,,Die worden als onderdeel van immuuntherapie ingezet om diverse ziektes zoals kanker te bestrijden en andere ziekten, zoals covid. We proberen met onze producten de natuurlijke afweer van de mens na te bootsen.” In het nieuwe onderkomen heeft het bedrijf straks de beschikking over meer faciliteiten en voorzieningen, waarmee de efficiency en kwaliteit verder omhoog gaat, zo verwacht Kruijsen. ,,Bovendien is Pivot Park verder aan het groeien en zijn er meer bedrijven, dus wie weet wat voor mooie zaken er nog voortkomen uit de mogelijke samenwerkingen.” 

Grizzly: naast de vijf pioniers hebben inmiddels ook andere bedrijven interesse getoond

Zo’n 350 hoogopgeleide mensen moeten er komen te werken. Pivot Park in Oss wacht met smart op de realisatie van Grizzly, hoognodig om de belangrijke rol in de farmacie te blijven spelen. Als het klaar is, moeten er onder meer nieuwe medicijnen ontwikkeld worden.

Volgens directeur Brigitte Drees is de biofarmaceutische campus, tien jaar geleden opgericht in de crisis na het vertrek van Organon, compleet uit haar jasje gegroeid. Met ruim zestig bedrijven (circa 650 medewerkers) raakt het terrein aardig vol. Inmiddels zijn er meer banen op het Pivot Park dan er aanvankelijk verloren gingen. Uitbreiden is daarom het enige devies, stelt ze.

Stuk grond aangekocht

Aan de overkant van de campus is inmiddels een stuk grond aangekocht. Maar in eerste instantie moet Grizzly, straks het grootste gebouw op de campus sinds de oprichting, soelaas bieden. De bouw kan doorgaan nu vijf huurders zich gemeld hebben: Acerta Pharma, Immuno Precise Antibodies, NRTC, Oncolines en Organon. Ook diverse andere bedrijven hebben interesse getoond.

Nieuwbouw is voor Pivot Park belangrijk om een leidende rol in de wereld van de farmacie te kunnen blijven spelen, aldus Drees. ,,Doordat we huurders kunnen faciliteren in hun groei, kunnen zij zich focussen op hun business: het ontdekken van nieuwe medicijnen en toepassingen.”

Het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw komt op een centrale plek, vlakbij de oude portiersloge van Organon, het bedrijfsrestaurant en andere campusfaciliteiten. Vroeger stond er het karakteristieke gebouw met de schuine gevels. De bouw van Grizzly, uitgevoerd door Dura Vermeer, start over vier weken en duurt zo’n anderhalf jaar.

Alle gebouwen een dierennaam

Het gebouw heet Grizzly omdat de gebouwen op Pivot Park allemaal een dierennaam hebben. Op de planning staan nog de gebouwen Racoon en Panther. In dat laatste gebouw zou medicijnontwikkelaar Pharming aanvankelijk de productie van de ontstekingsremmer Ruconest willen gaan uitvoeren. Dat gaat nu echter in Frankrijk gebeuren, zo is besloten door het beursgenoteerde bedrijf. Pharming gaat Panther nu voor andere doeleinden gebruiken, onder meer voor kwaliteitscontrole. In Racoon moeten kleinere, startende ondernemers gehuisvest gaan worden.

Voor de bouw van Grizzly, dat bijna energieneutraal en gasloos wordt, stellen de provincie en de gemeente Oss in totaal 37,1 miljoen euro beschikbaar. Het gebouw krijgt een vloeroppervlakte van 10.000 vierkante meter, waarvan ruim de helft ingericht wordt als laboratoria. De rest van de ruimte worden kantoren.

Pivot Park Captains' Dinner

10 years ago, Pivot Park opened its doors to the world. Thanks to your commitment, support and confidence, we have been able to grow it into the successful and innovative biopharmaceutical campus it is today.

Now it’s time to celebrate!

We are therefore delighted to invite you – along with all your fellow CEOs at Pivot Park – to a special night out featuring inspiring art, a wonderful dinner and lots of opportunities to network and exchange ideas.

Erwin Wurm | Am I a House?

For the first time, the artist shows a cross-section of his work, from Narrow Furniture to One Minute Sculptures, within the walls of a historic building. Villa Constance, a former home that today houses Museum Jan Cunen, is not only a location but also part of the conversation. Because what exactly is a house?

#100YEARSPHARMAFUTURE

The development of medicines in Oss began one hundred years ago. It was then that the foundations were laid for what would become a flourishing pharmaceutical sector in the Netherlands, leading to groundbreaking discoveries such as insulin and the anti-conception pill.

Today, the entire chain is still represented in Oss, from early-stage research to the commercial scale production of medicines. Working in Oss, we focus on the health of people all over the world. Employees at dozens of companies large and small put their heart and soul into new medicines, products and services that will improve lives worldwide. Together, our strength lies in our combination of broad knowledge about the development of medicines and a thorough understanding of the requirements of high-quality production.

This shared past and common values stimulate strong bonds among everyone who works in pharmaceuticals in Oss. We build on qualities, expertise and networks that go back decades. And with a wide variety of pharmaceutical companies, suppliers and scientific institutions all located nearby, we offer an attractive business climate and an excellent basis for international collaboration.

We are proud to work together to create a better and healthier future for all, a collaboration that in turn fuels growing employment: today, most pharmaceutical jobs in the Netherlands are in Oss. Here we connect talent and companies and stimulate entrepreneurship, while our expert employees are our most important asset. Their drive ensures that Oss has an influence on health all over the world.

Pharma in Oss offers endless opportunities to startups and talent in a city and region that is a joy to live and work in. We are committed to collaboration and sustainable and successful entrepreneurship. Oss’s pharmaceutical companies are intrinsically competitive while also being committed to quality and safety. This, plus their focus on new health solutions and contemporary technology, makes us a leader in our pursuit of a better life for people worldwide.