Pivot Park heeft een manier gevonden om de strijd aan te gaan met het coronavirus. Aan negen van zijn huurders heeft de Osse life sciences campus namelijk innovatievouchers verstrekt. Die moeten de farmaceutische bedrijven helpen om de crisis te overleven én bijdragen aan nieuwe inzichten en innovaties om het virus te bestrijden.

De coronacrisis raakt ook Pivot Park. Door het virus en de maatregelen van de overheid genereren sommige van de ruim zestig farmaceutische bedrijven op de Osse campus geen directe omzet meer. Andere bedrijven merken dat hun samenwerkingspartners door de ‘lockdown’ geen voortgang boeken met hun researchwerk. Daardoor moeten ze geld dat voor onderzoek bedoeld was, noodgedwongen besteden aan loonkosten, zonder dat het resultaat oplevert. Om deze bedrijven te ondersteunen, heeft Pivot Park een plan bedacht. Door corona-gerelateerd onderzoek komen huurders in aanmerking voor een speciale innovatievoucher.

 

Steunen en prikkelen

“De bedrijven op onze campus vormen een hechte community”, aldus Brigitte Drees, directeur van Pivot Park. “Om ze te steunen in deze economisch zware tijd, wilden we ze graag tegemoetkomen. Tegelijkertijd wilden we ze prikkelen om als campus een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het coronavirus. Het verstrekken van de innovatievouchers brengt die doelen prachtig samen.”

 

Innovatievouchers

De huurders van Pivot Park mochten de afgelopen weken plannen indienen. Die werden op een aantal criteria beoordeeld door Drees en haar collega’s. Uiteindelijk ontvingen negen bedrijven een innovatievoucher ter waarde van 5.000 euro.

“Alle bedrijven op onze campus hebben vanzelfsprekend veel kennis en kunde op het gebied van medicijnontwikkeling”, aldus Drees. “En innovatie is voor Pivot Park onze tweede natuur. Daarom vind ik het geweldig dat onze oproep tot zoveel innovatieve en soms gezamenlijke plannen heeft geleid. Van een onderzoek naar de herbestemming van een bestaand medicijn tot en met de productie van een nieuw mondkapje: als campus gaan we samen de strijd aan met corona.”

 

Consortium

Een van de huurders die een voucher in ontvangst mocht nemen, is Ronald van der Geest. Als directeur van 3D-pharmXchange, een adviesbureau dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen en diagnostiek, diende hij een plan in om via een consortium sneller tot een werkend medicijn tegen het coronavirus te komen.

“Dat consortium focust op de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen infectieziekten”, aldus Van der Geest. “Onlangs hebben we een stofje ontdekt dat de basis kan vormen voor een werkend medicijn tegen het coronavirus. Met het consortium en deze voucher kunnen we de ontwikkeling daarvan versnellen. Zo hopen we sneller tot een geneesmiddel te komen om de coronapandemie het hoofd te bieden.”

Van der Geest besluit: “Als huurder van Pivot Park vind ik het heel bijzonder dat we steun voor ons plan ontvangen, net als een aantal andere huurders. Dat we er op de campus voor elkaar zijn, was voor mij geen geheim. Maar dit initiatief is daarvan wel weer een mooie bevestiging.”

 

Back