Een publieks- en vakjury heeft Pharmacytics uitgeroepen tot winnaar van de AXON Innovation for Health & Global Investor Forum Award. Pivot Park is enorm trots dat de prijs is gegaan naar een van hun community members en dat ze hebben kunnen bijdragen aan een succesvolle voorbereiding middels een Fundraising Bootcamp op Pivot Park begin februari.

 

“We waren aangenaam verrast en enorm blij”, zegt Han van ’t Klooster, CEO van PharmaCytics, bij het winnen van de AXON Innovation for Health Award. Vijf jaar geleden begon hij, samen met Gerrit Veeneman, aan de ontwikkeling van een veelbelovende technologie, waarmee medicijnen konden worden omgevormd tot een nieuw type ‘prodrugs’. Om die technologie naar de markt te brengen richtten ze in 2015 het bedrijf PharmaCytics op. PharmaCytics koppelt medicijnen aan voedingsstoffen, waardoor ze als beter door ons lichaam worden opgenomen.

 

Award is mooie bevestiging

Het vertrouwen in de techniek is sindsdien alleen maar gegroeid. De toekenning van de Award is daar een mooie bevestiging van, vindt Van ’t Klooster: “Met onze techniek koppelen we medicijnen met een verbindingsstuk aan een voedingsmiddel”, zegt Van ’t Klooster. “Die nieuwe combinatie wordt door de darmwand herkend als een voedingsmiddel en gaat daarom veel gemakkelijker door de darmwand naar het bloed dan het originele medicijn. Maar eenmaal in het bloed wordt het medicijn weer automatisch losgeknipt, waarna het zijn werk kan doen. Met lagere doseringen krijg je zo hetzelfde effect als met de hogere doseringen die je eerst nodig had. Bovendien worden zo de bijwerkingen ook minder.”

 

Platformtechnologie

PharmaCytics heeft een zogenoemde platformtechnologie ontwikkeld. De technologie is namelijk toepasbaar op vele medicijnen. Van ’t Klooster: “Met synthetische chemie hebben we diverse moleculaire verbindingstukken gemaakt, die we ‘linkers’ noemen. Met die linkers koppelen we medicijnen aan voedingsmiddelen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een vitamine of aminozuur. Inmiddels hebben we een behoorlijke bibliotheek met linkers. Met al die linkers kunnen we nu al heel veel medicijnen op de juiste manier aan voedingsmiddelen koppelen. De technologie biedt nu al enorm veel toepassingsmogelijkheden.”

foto Han Vant Klooster

Global Investor Forum

PharmaCytics was de mogelijkheid geboden om te pitchen op het Global Investor Forum via Pivot Park, partner van het Innovation for Health event. PharmaCytics heeft het uiteindelijk gewonnen van wel 30 concurrenten.

Naast het winnen van de Award is Van ’t Klooster ook te spreken over de waardevolle contacten die tijdens de tweedaagse Innovation for Health ontstaan. “Je spreekt met veel andere start-ups, maar legt ook contact met investeerders en farmaceutische bedrijven. Dat is belangrijk met het oog op de nabije toekomst. Potentiële investeerders moeten weten dat we bestaan, welke technologie we in huis hebben. En farmaceuten zijn onze partners; zij hebben medicijnen die wij kunnen verbeteren.”

Voor meer informatie over PharmaCytics contacteer Han Van ’t Klooster <Han@pharmacytics.com>

Back