Veelbelovende chemische stofjes vinden die als basis kunnen dienen voor medicijnen tegen ziekten zoals reuma en kanker. Dat is wat het op Pivot Park gevestigde Lead Pharma doet. En met succes: de eerste deal met een grote farmaceut is al getekend.

“Een omgeving zoals Pivot Park met zijn zeer hoogwaardige faciliteiten is essentieel als je stappen vooruit wilt zetten.”

Daarmee duidt Van Gorp vooral op het Pivot Park Screening Centre. “Die apparatuur is extreem kostbaar en kun je als start-up niet even kopen”, legt Van Gorp uit. “Bovendien is aan het Screening Centre een ‘stoffenbibliotheek’ verbonden waar we allemaal toegang toe hebben. Zoiets is van ongekende waarde, en geeft onze hele industrie een boost.”

Volledig artikel

“Zonder steun van de BOM hadden we hier niet gestaan”, zegt CEO Ad van Gorp. “Dat is een echte aanjager voor start-ups in de Life Sciences. Qua faciliteiten, netwerk én kapitaal.” Life Sciences: het is een brede sector die door de BOM wordt ondersteund en waarin Brabant sterk staat. Er vallen bedrijven onder die innovatieve medische apparaten ontwikkelen, of slimme diagnostiek. Bedrijven die werken aan biomedische materialen om organen te kweken of aan geneesmiddelen voor veel voorkomende ziekten. Zo dragen ze bij aan een gezondere maatschappij en uiteindelijk lagere zorgkosten.

Vaak zijn de onderzoekstrajecten van dit soort ondernemingen lang en de uitkomsten onzeker. Daardoor haken veel investeerders af; de BOM springt financieel juist bij. “The Valley of Death noemen ze die lange risicovolle jaren waar je als medische start-up doorheen moet”, vertelt Van Gorp. “Een periode waarin je nog geen geld verdient. Dan heb je partijen als de BOM gewoon keihard nodig. Niet alleen qua investeringen; hun afdeling Business Development heeft ons ook altijd goed de weg gewezen naar belangrijke subsidies en brengt ons tot op de dag van vandaag regelmatig in contact met waardevolle samenwerkingspartners.”

Bij Lead Pharma, opgericht in 2007, pakte dit goed uit. Zij ontdekten stofjes waarin de Franse farmaceut Sanofi grote interesse had. Lead Pharma patenteerde ze; Sanofi kreeg de licentie en werkt aan de verdere ontwikkeling van een medicijn tegen onder andere reuma.

Intussen gaat de zoektocht naar nieuwe stoffen met potentie gewoon door. Daarbij is Lead Pharma’s vestiging op het Pivot Park in Oss – dat zich bevindt op het voormalige MSD/Organon-terrein en mede door de BOM is ontwikkeld – een enorme pre. De tientallen ondernemingen op deze Life Sciences campus helpen elkaar door apparatuur te delen en samen te werken aan projecten. Daar worden ook universiteiten en hogescholen bij betrokken.

“De verhuizing naar Oss paste helemaal binnen onze groeistrategie, waarover we uitgebreid met de BOM hebben gespard”, vertelt Van Gorp. “Een omgeving zoals Pivot Park met zijn zeer hoogwaardige faciliteiten is essentieel als je stappen vooruit wilt zetten.”

Daarmee duidt Van Gorp vooral op het Screening Centre dat Pivot Park grote aantrekkingskracht verschaft. Dit is een hypermodern laboratorium waar bedrijven als Lead Pharma gebruik van mogen maken en dat miljoenen stoffen per jaar kan testen. “Die apparatuur is extreem kostbaar en kun je als start-up niet even kopen”, legt Van Gorp uit. “Bovendien is aan het Screening Centre een ‘stoffenbibliotheek’ verbonden waar we allemaal toegang toe hebben. Zoiets is van ongekende waarde, en geeft onze hele industrie een boost.”

Voor Lead Pharma betekenen de testen in het Screening Centre een aanvulling op de zelf ontwikkelde computermodellen. Die berekenen de 3D-structuur van eiwitten die een grote rol spelen bij onder andere kanker. “Zo kunnen we zien of mogelijk interessante chemische stofjes überhaupt wel in het eiwit passen. Alleen dan kun je een ziekte efficiënt bestrijden”, aldus de CEO. Negen van zijn inmiddels 32 medewerkers zijn overigens afkomstig van het voormalige Organon. Juist daar bleek veel kennis in huis over computermodellen van eiwitten.

Intussen koestert Van Gorp volop ambities. “Het liefst zouden we zelf een medicijn op de markt brengen, de kliniek in. Dat is een gigantische uitdaging en misschien een utopie. Zoiets gaat nog zeker twintig jaar duren. Maar als ondernemer moet je durven dromen.”

Bekijk hier het volledige jaarbeeld van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Back